Vinfeber 2017

Benjamin Leroux lineup

Nok en gang var Vulkan Arena ved Mathallen lokalitetene for årets Vinfeber. Fra Moestue sin brede portefølje var det et solid knippe med produsenter som var tilstede. Det virker som om importøren legger sin flid i at nye fjes skal være på plass kontra foregående år. Noen gjengangere kan vi likevel tåle. Benjamin Leroux var igjen på plass og kunne vise frem sine flotte viner fra årgangen 2014. For de hvites sin del sa han at det er de beste han noen gang har laget! 2013 var jo ikke akkurat dårlig heller fra denne adressen. Men beviset er i så tydelig glasset, det er lett å la seg drive med av den gjenomgående gode kvaliteten fra bourgogne blanc opp til premier cru nivå.

Benjamin Leroux
Benjamin Leroux var veldig stolt over sine hvite 2014. Og han la til at det som regel er en av de to druene han vinifiserer i Burgund, Chardonnay eller Pinot Noir som skinner i hver sin årgang. Sjeldent er det at begge blir helt topp. Slik er det også med 2014/2015. Sistnevnte kommer til å bli legendarisk for de røde, mens for de hvite er det 2014 hvor magien er tilstede.

2013 Saint Romain Sous le Château | 349,-
Benjamin begynner med å servere denne før BB fra 2014. Strågul. Smør, epler, sitrus og blomster i nesen. Frisk syre og medium fylde. Mineralsk ryggrad. Pen balanse. Tørr og lang avslutning. Drikk nå – 2023. (90).

2014 Bourgogne Blanc | 270,-
Frisk nese bestående av grønne epler, klementiner og blomster. Krisp munnfølelse med eplepreg. God konsentrasjon. Balansert, mineralsk utgang. Litt fersk nå, gi den gjerne litt tid i glasset eller aller helst på karaffel, gjerne via en dobbeltdekantering. (88).

2014 Meursault Blagny La pièce sous le Bois | spesialimport
Frisk og detaljert nese med sitrus, epler og mineraler. Utrolig kjølig og slank Meursault uten smørfedme. Mineralsk struktur. Konsentrert. Flott lengde. Detaljert og nyansert. (93).

2014 Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Embazées | 650,-
Strågul. Intens nese med sitrus, epler, blomster og mineraler. Frisk munnfølelse med tydelig sitruskarakter, intens vin. Konsentrert. Litt dypere frukt. Munner ut i en lang avslutning med prikkende syresting. Sees i 2020. (94).

Gode kjøp under 300 kroner
På en slik vinmesse får du smakt et bredt spekter av viner og du legger fort merke til de gode kjøpene som innimellom stikker seg ut. Her er noen anbefalinger:

Hétszőlő Tokaji Dry Furmint 2012 | 220,-
Området Tokaji er mest kjent for sine søte viner laget på druen Furmint. Men dette er en tørr utgave og som har fått et 7 måneders opphold på fat, noe som gir den mer fylde og et litt bredere aromaspekter enn de som er lagret på sterile ståltanker. Floral nese med noe røyk og mineraler, minner om et vulkansk jordsmonn fra andre steder i vinverden. Frisk syre backer opp en smålubben gulfrukt, drag av mineraler i en lang avslutning. Deilig hvitvin som også kan lagres videre! (88).

Cavallotto Langhe Nebbiolo 2014 | 250,-
Alfio Cavalotto kunne fortelle om et sørgelig vinår for hans del i 2014. For mye kaldt vær, regn og i tillegg hagl ødelag store deler av avlingen her i Castiglione Falletto i Barolo-sonen. Derfor ble beslutningen raskt tatt at det ikke kunne lages noen Barolo dette året og alt ble deklassifisert til denne Langhe Nebbiolo vinen. Gjett hvor bra den ble da! Dette er en deilig nebbiolo med tilgjengelig lys rød frukt og forholdsvis lette tanniner. Tydelig lakris i en lang og tørr avslutning. En elegant sak som lett kan lagres noen år, men som er deilig allerede nå. Kassekandidat! (89).

Joh. Jos. Prüm Graacher Himmelreich Riesling Kabinett 2015 | 240,-
Årgang 2015 er magisk i Tyskland og da særlig i Mosel fra prädikat spätlese og opp. Men denne kabinetten var kompleks og elegant. Den eneste 2015 som Katharina fra Prüm viste fram, men den ble umiddelbart en favoritt hos meg. Svakt petropreg, eple, sitrus, blomster, kamfer og voks. Meget betagende nese. Pent eplepreg i munnen med god syrlighet før sødmen kommer inn i avslutningen og runder av. Meget bra balanse mellom sødme og syre. (90).

Bürklin-Wolf Wachenheimer Riesling Trocken 2015 | 198,-
Pfalz har også en meget god årgang i 2015, vi må nok tilbake til 2008 for å finne maken herifra. Denne var veldig fersk og noe grønn i uttrykket, men jeg smakte den to ganger og den var bedre ved andre forsøk. Mulig den siste flasken var blitt luftet ordentlig og hadde også en noe bedre serveringstemperatur enn den kalde første. Mineralsk nese med blomsterpreg. Epler og lime. Fyldig og solrik fruktkomponent i munnen, men også en solid syrestruktur. Knusktørr avslutning. Vil trenge noe mer flaskemodning og vil sikkert drikke bra over 5-7 år. (88).