Rushet etter Raveneau

Raveneau Clos 2011 og Vaillons 2005

Klokken er snart fem på morningen. Jeg står opp en time før enn vanlig. Det er en dag fylt med forventninger, ikke fordi det er første luken i adventskalenderen, den gleden er det de små i huset som har. Men grunnen er at Vinmonopolet har spesialslipp med temaet moden vin og Bordeaux. Likevel er det de 43 varelinjene med Chablis, laget av selveste Francois Raveneau, som trigger spenningen og jaktinstinktet. Av disse igjen er det 9 ulike som havner på Hamar og som igjen er strengt kvotert gjennom følgende regler: de to første får kjøpe to flasker hver og de resterende får kjøpe en flaske. En fordeling som faktisk virker rettferdig og som skaper flere blide ansikter enn sure. Det er midlertidig et hår i suppen: en lokal liste forteller om svært få flasker av hver varelinje, maks 3 stk og noen enkeltflasker! Det er likevel mer å velge i denne gang enn det var på spesialslippet i sommer hvor Chablis var tema. Dette er en er sjelden mulighet til å få tak i noe som faktisk er veldig godt og det til en pris som er så lav at det internasjonalt sett vekker oppsikt. Huset er stille og man hører bare svak sovedur fra barna samt tidsuret som har startet motorvarmeren på bilen. Men det er flere som hører mine listende skritt og plutselig får jeg selskap av min datter på fem år. Hun tenker på adventskalenderen, jeg tenker på Chablis. Vi må spise frokost først, ingen sjokolade eller Chablis før frokost! Plastikken flekkes fort av julekalenderen etter at blandingen med müsli er fortært, gleden stråler ut fra hennes øyne mens hun ser etter luke nr. 1. Jeg drømmer om kølapp nr. 1 på Hamar …..

På vei ut
Jeg fyrer opp i ovnen og setter henne foran tv’en. Skraper is på bilen og sier at jeg må dra. Snart våkner resten av flokken, de er også forventningsfulle og en mor er muligens forbannet fordi jeg dro så tidlig. Vil hun kunne ha forstått? Jeg tok en hvit løgn og sa jeg måtte tidlig på jobb. Et møte. Jeg sa ikke med hvem. Det var Raveneau. En svært vanskelig mann å få møte og en som mange vil treffe. Dette var min sjanse.

Spenningen stiger
Den verste tiden å kjøre bil på fra høyden og ned til bynære strøk er tidlig på morgenen. Det er mørkt og skogen står tett inntil veien. En elg kan fort ødelegge hele opplegget. Blikket sveiper fra side til side, bilen blir varmere og tankene er fortsatt ensformige, Raveneau. Ulike scenarier og innkjøpsstrategier legges, alt ettersom hvilket nummer som står på kølappen og hvor sannsynlig det er å få tak i mest gjeve flaskene. Hvor mange vil stå klare på Hamar når dørene inn til senteret åpner kl. 07? Jeg kommer meg trygt ned til lyset og E6’en. Bilen og piloten har nærmest på autopilot tatt seg så fort ned som forsvarlig. Turen til Hamar går fortere. Svinger av E6 mot Hamar sentrum, straka vegen til Maxi-senteret. Klokken er ikke sju en gang. Rekker jeg å komme før bussen i rundkjøringa? Det gikk bra, men det står allerede en bil på parkeringa! En Tesla med måkevingerdører, er det byfolk her alt? Selvsagt, du trodde vel ikke du var først? Håper at han/hun er alene … jeg hopper ut av bilen og går spent til døra. Jeg sier: «Hei, er det polkø?» Han bekrefter med et ja og sier at jeg er nr. 3 og peker på en medsammensvoren i bilen. En litauer viser det seg, en lakei som ikke står der på egne vegne. Så det er ikke bare på Oslo vest det versjerer slike historier, det kan like gjerne skje på Hamar vest. Shit, den verste køplassen siden kvoteringen sier at de to første får kjøpe hele 2 flasker med Raveneau! Jeg får ta bare en. Går igjennom listene i hodet, det blir spennende hvilken flaske jeg får … turen er foreløpig ikke forgjeves, eller koster det for mye å dra så tidlig fra hjemmet? Vonde tanker fortrenges, det er dette du er interessert og oppslukt i. Den hellige gral i form av en Grand Cru er innen rekkevidde. Har aldri hatt en GC fra Raveneau før, drømmer er til for å oppfylles.

Kjappe forhandlinger
Polsjef Martin kommer ut ca. 07.30 og vi tar gjerne i mot en kaffekopp. Service er Martins sterke side og du er alltid velkommen til Hamar og her blir du tatt godt vare på som entusiast. Vi blir enige om å fordele de første flaskene. Jeg har ytret mitt ønske om Les Clos 2011 til førstemann i køen. Jeg sa det var første prioritet. Den satt litt inne, jeg ville ikke avsløre for mye av min kunnskap heller. Han hadde fått tips fra en venn på sms. For han er førstevalget en magnum av Montee de Tonnerre, tilgjengelig i 2011-årgang. En gave til en venn. Den går derfor først og hvis jeg deler noen tips så kan jeg få førstevalget mitt. Jeg anbefaler en 2005 MdT, 2006 Blanchot (fordi det er GC) og 05 Vaillons. Jeg fikk min Clos! Et drag av lettelse er nok synlig i mitt ansikt, dette var verdt turen. Så dukker en fjerdemann opp, men også dette er en lakei for nr. 1. Med kølappen i lomma kan man slappe av litt og betrakte de andre som kommer heseblesende frem, alle med samme forventning, kan jeg virkelig få kjøpt Raveneau? Det er bare menn, er dette kjønnsrelatert? Menn med kjøpekraft, iver og samlemani? De få kvinnene som er med støtter bare sin mann i innkjøpene og vurderingene som blir gjort. «Kommer vi til å leve lenge skatt?» «Ja, veldig lenge». «Ok, da kommer vi til å trenge ei kasse av Leoville Las Cas 2006».

Dørene åpnes
Martin har ferdigplukket våre viner i en handlekurv. Vi kan derfor i ro og mak ta noen av de andre godbitene som blir sluppet. Det er få flasker av flere attraktive viner. Alt skal fordeles på sju spesialpol. Heldigvis får distriktene litt….Aker Brygge får alle varelinjene og det er også der det kan bli kaotiske tilstander med spisse albuer. Her på Hamar er det rolig, mange har kommet til og fått kølapp. Til sammen 12 stk. med Raveneau i blikket. Ikke alle som kommer før kl. 10 skal ha Chablis. 18 flasker med Raveneau skal fordels. Etter at kølappene er gått igjennom er det fortsatt igjen kvoterte Raveneau, vi begynner på kølapp nr. 1 igjen. Nå er det mer vilkårlig hva som tas, heldigvis får jeg kloa i en 2005 Vaillons. Utfallet ble langt bedre enn fryktet. Mange blir fornøyde og flere gliser bredt, kanskje mest nr. 1 i køen som totalt fikk med seg 8 flasker Raveneau, over en tredjedel av alt som kom til Hamar. Jula kom tidlig i år. 1. desember lever opp til forventningene.