En blindgjenger

1999 Montevertine Rosso IGT
1999 Montevertine Rosso IGT

De som serverer vin blindt har som regel en plan. En plan om at du skal mislykkes. Og de lykkes om regel da blindsmaking er det vanskeligste en vininteressert person kan utsettes for. Selv godt meritterte vinpersonligheter sliter når det som er i glasset er gjemt av en folie rundt flasken. Ofte finner verten frem en vin han selv har hatt problemer med å identifisere og vil teste om andre kan gå i samme fella. Her ble korken vist frem og vi fikk dermed sett årgangen, i dette tilfelle en 1999. Ok vinen ble skjenket og farge samt lukt ble vurdert. Vinen ble servert litt på den kalde siden og var litt reduktiv på duft så litt snurring i glasset var selvfølgelig på sin plass. Diskusjonen gikk straks livlig ut og flere bemerket en besnærende elegant nese så fort vinen hadde fått litt luft og høyere temperatur.

I munnen sendte de lyse røde bærene meg til Burgund. Flott syre også, noe merkbare tanniner. Det kan jo passe med Burgund? Men hvor? Volnay? Nei vent litt, her luktes sedertre, er vi i Bordeaux? Vestside? Nei, det er for lite tanniner til å være en 99 Bdx. Eller? Flere gode forslag, verten bare ristet på hodet. Absolutt en god vin, kan jeg få et glass til? Ja jøss, nullstille. I gang igjen, analysere, snuse, gurgle og svelge. Hm, hva er det jeg nå kjenner? Kirsebær? Det finnes jo ikke i hverken Bordeaux eller Burgund. Litt jordlig preg, det kan jo passe flere steder, men kirsebærene?

Ikke barbera fra Piemonte. Er vi i det hele tatt i støvellandet? Sicilia? En svak innrømmelse fra verten, heyhey! Litt mer tankevirksomhet og vips, det må jo være Toscana. Men det smaker jo nesten bordeaux også nå, er du sikker? Hvor i Toscana da? Produsent? Her er det lær og begynnende modning også. Chianti? Riserva? Felsina? Næh sier verten, du må nok høyere enn det. Høyere? Er det så høyt i Toscana eller mener du nordover i landet? Nei stol på førsteinntrykket! Toscana, det må jo være Chianti, men hvem? Det er jo få som lager så elegante viner som denne her, du prøver å lure på oss Montevertine? Bingo sa verten og trakk av folien. Vinen takler sopprisotto og en mørbrad av dåhjort med glans. Det var mye Bordeaux over denne, bortsett fra kirsebærene. Behagelige 12,4 % alkohol. Drikker bra nå med litt luft, har mye å gå på enda. Blindsmaking er lærerikt, men en stor porsjon flaks må også til.