Høydepunkter fra årets vinfeber

Fritz Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Spätlese 2010
Fritz Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Spätlese 2010
Moestue Grape Selections (MGS) feirer 20 år som importør i år og det kunne man kanskje ane under årets vinfeber da det var flere gode produsenter av champagne til stede, hva annet enn champagne kan brukes for å feire et slikt jubileum? Moestue har en stor portefølje og prøvde i år og hente inn andre enn de som stod der i fjor. Som konsument er dette takknemlig fordi da får man smakt bredden i sortimentet og ikke bare forskjeller i årganger fra de mest kjente produsentene. Det er også veldig lurt å gå på slike vinmesser nettopp fordi du får smakt mye og får dannet deg et eget inntrykk av hva de enkelte har å tilby. Det er hektisk foran smakebordene og tiden blir fort knapp! Her er mine høydepunkter fra årets vinfeber.

Stilsikkert fra Mosel

Olivier Haag tok over vingården fra sin far Wilhelm i 2005. Han har videreført farens filosofi og husstil samt er takknemlig for at faren fortsatt er tilstede for å kunne gi råd. Noe han f.eks kunne trenge i den svært krevende og arbeidsomme 2014-årgangen, men som tilslutt lagde viner med en behagelig letthet samt finesse.

Fritz Haag Riesling 2014 | 174,-
En blend fra flere vinmarker som Haag besitter. Gir et rent tropisk preg, noe urter og krydderi. Pent balansert med ca. 18 gr/L med restsødme. Veldig lett å drikke og vil være en «killer» til f.eks sushi.

Fritz Haag Brauneberger Riesling Kabinett 2014 | foreløpig ikke importert
Endelig en kabinett som ikke er for søt, denne er fermentert til ca. 50 gr/L og er derfor noe tørrere enn hva som er vanlig fra denne adressen. Olivier velger en tørrere og mer syredrevet stil enn sin far, på prädikatet kabinett er dette helt riktig vei å gå etter min mening. En livlig og leken nese med fersken, krydder og grapefrukt. I munnen er det en intensitet der i form av mineraler, dette blir tydeligere i avslutningen hvor sødmen sklir pent inn. Meget pen frukt og dette vil bli fantastisk om 10 år. Jeg har bare et ønske til Moestue: ta inn denne!

Fritz Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Spätlese 2010 | 269,-
Et lite restparti fra tidligere importør. Var listet som 2012-årgang, men de heldige fikk 2010. 2014 vil overta når dette restpartiet er utsolgt. Fruktig nese med epler, tropisk frukt og skiferstein. Utrolig frisk munnfølelse med en lang ettersmak. Deilig. Spätlese trenger som regel 10 år før de er helt drikkeklare, men denne kan fint drikkes allerede nå. Vil selvfølgelig få mer kompleksitet ved videre lagring og den vil vare i mange år til. Ca. 80 gr/L med restsødme, perfekt balansert. Samtidig bekrefter dette at årgangen 2010 i Mosel er helt magisk.

Domaine Marc Colin fra Saint-Aubin

Den nye generasjonen på dette domainet har løftet vinene hva gjelder kvalitet og presisjon, det merkes helt klart på de hvite burgunderne fra årgangen 2013. Det er en kombinasjon av flere grep man nå kjenner resultatet av, bl.a lavere avlinger, bruk av villgjær, mindre bâttonnage, mer forsiktig bruk av nye fat og ikke minst ingen bruk av kjemiske plantevernmidler i vinmarken. Skal bli spennende å følge denne adressen fremover.

Marc Colin Saint-Aubin 1er Cru en Montceau 2013 | 370,-
Lys strågul farge. Sitrus, kalkstein og epler. Frisk syre i munnen, også her merkes sitrus og epler. Noe avrundet i slutten av smakskurven. Delikat. Litt røyktoner (krutt) i avslutningen, skyldes trolig svovlingen. Meget god Chardonnay fra Burgund til denne prisen.

Marc Colin Chassagne-Montrachet Les Encégnières Blanc 2013 | 400,-
Litt reduktiv i starten. Åpner opp med litt snurring i glasset. Flintmineraler, sitrus og epler. Frisk og ren munnfølelse. Prikkende syre med sitrus- og mineralske toner. God avslutning, noe kruttrøyk her også.

Marc Colin Saint-Aubin 1er Cru en Montceau og Les Combes 2013
Marc Colin Saint-Aubin 1er Cru en Montceau og Les Combes 2013

Bandol – Provence skinnende stjerne

Bandol regnes som det beste vinområdet i Provence. Regionen blir noen ganger sammenlignet med Châteauneuf-du-Pape, men jeg finner her oftere bedre viner både med hensyn til pris og kvalitet. Synd i grunn at det er så lite Bandol å få tak i på Vinmonopolet om dagen. Alkoholnivåene har også gått noe opp her i en allerede varm region. Domaine La Suffrene jobber tradisjonelt og har eldre vinstokker som høstes for hånd. Hoveddruen er Mouvèdre som lager den solide strukturen, mens noe Carignan blandes inn i de enkelte cuvèene.

Dom. La Suffrene Bandol 2010 | 220,-
Mourvèdre 55%, Grenache 20%, Cinsault 15%, Carignan 10%. Mørk rød farge. Lukter tobakk og noe menthol. Mineralsk undertone. Druemiksen gjør den litt bløtere i frukten, men den er fortsatt intens i munnen med et solid grip (tanniner) med fast og god avslutning. Ordentlig «rødvin» ville moren min ha sagt. Dette kan fint lagres i 8-10 år til om ønskelig. Billig lagringsprosjekt!

Dom. La Suffrene Bandol Les Lauves 2010 | 569,- (magnum)

Fra spesielle parseller. 90 % Mouvèdre, 10 % Carignan. Mørk og dyp rød farge. Duft av mørke bær, noe krydderi og plommer. Litt tobakk. Solid grip i munnhulen med balanserte, men svært tilstedeværende tanniner. Lang avslutning. Jeg liker bedre Bandol når prosentandelen av mouvêdre går opp, slik som i denne blenden. Krever mat som selskap i nåværende tilstand, gjerne i form av et lammelår! Ekstra god lagringsevne på denne siden den kommer i magnum, holder greit 12-15 år til om ønskelig, relativt rimelig lagringsobjekt.

Ny favoritt fra Beaujolais

Richard Rottiers, Beaujolais. Foto: Moestue Grape Selections
Richard Rottiers, Beaujolais. Foto: Moestue Grape Selections

Det norske vinmarkedet har i løpet av de to siste årene fått et bra påfyll med mye bra cru Beaujolais og druen Gamay har mange trykket til sitt bryst. Disse fruktige og lyse vinene har en del bra kvaliteter og fungerer som allroundere ved matbordet. Samtidig kan de trenge noe flaskemodning før de er på topp. Domaine Richard Rottiers startet ikke før i 2007 og har nå 5 hektar med vinmark som han dyrker økologisk. Har kjøper brukte fat fra Chablis (siden han er derifra) og disse er som regel 7 år gamle. De benyttes i inntil 5 år før de byttes. Vinene oppholder seg på fat fra 6 – 12 måneder.

Rottiers Moulin à Vent Dernier Souffle 2014 | 245,-
Fra 60 år gamle vinstokker. Jordsmonn preges av granittstein. Frisk nese med lyse røde bær mot bringebær, en noe mineralsk undertone. Syrlig og frisk i munnen. Detaljert og ren. God lengde.

Rottiers Moulin à Vent Champ du Cour 2014 | 319,- (på forespørsel)
Kommer fra en vinmark nærmere den berømte vindmølla. Mer leire i jordsmonnet. Gamle vinstokker her på 0,8 hektar. Ufiltrert. Betagende nese med friske røde bær. Noe floral. Mer struktur i denne. Laget med delvis maceration carbonique og med Burgund i baktankene. God konsentrasjon og avslutning. Vil fint kunne lagres i 7-10 år til.

Rottiers Beaujolais Villages La Sambrinière 2015 | (tankprøve)
En fersk tankprøve for å vise frem siste årgang; 2015. En årgang som ga lave avlinger på grunn av heten og som oppviser veldig moden frukt. Virket lovende tross alt. Skal bli spennende å se hva dette blir til etter tapping til flaske.