Julian Haart Mosel Riesling 2015

Julian Haart Mosel Riesling 2015
Julian Haart Mosel Riesling 2015

Julian Haart, med base i Piesport, er uten tvil en av de mest interessante vinmakerne i Mosel om dagen. Han startet så smått opp i 2011 med en meget beskjeden produksjon. Siden da har produksjonen økt noe og han har også fått tilgang til flere vinmarker. Han begynte med vinmarken Wintricher Ohligsberg og har siden også fått kloa i en hektar i vinmarken Piesporter Schubertslay, hvor det er svært gamle vinstokker med originale røtter (plantet i 1904). I 1992 ble svært mye vinmark i Mosel rasjonalisert og mange gamle vinstokker gikk tapt i denne moderniseringsprossessen. Det er derfor ikke så utbredt med gamle vinstokker i regionen, men Julian er naturlig nok svært lykkelig over akkurat denne plotten. Det er mange som heter Haart i Mosel og hans onkel Johann var og er en viktig støttespiller, både med å stille lokaler til rådighet og vinmarker. Før Julian begynte med vin gikk han i kokkelæren og ble etterhvert en meget habil kokk. Etterhvert begynte han å interessere seg for vinmaking og studerte litt på siden av et aktivt yrkesliv. Dette innebar praksis hos bl.a Egon Müller, Klaus-Peter Keller og Heymann-Löwenstein. Dette er helt klart store navn og viktige teknikker ble her lært. Han vil dra fokus mot tørre viner og det fra en region som er mest kjent for sine søtere viner. Han mener voksestedet osv. (terroir) kommer best frem slik. Her er det spontangjæring med villgjær og vinene blir ikke styrt mot å bli lovlig tørre, det vil si under 9 gr/L med sukker. Dette vil da variere fra år til år, hvordan druemosten reagerer.
Årgang 2015 ser ut til å bli en legendarisk årgang i Tyskland generelt og kanskje spesielt i Mosel. Det var en lang og varm sommer og på høsten kom de kalde nettene som sikret en lang vekstsesong og stabile forhold under innhøstingen.
Julian Haart Mosel Riesling 2015 | 180,-
Dette er introduksjonsvinen til Haart’s lille rieslingunivers. Kommer hovedsaklig fra parseller i Goldtröpchen og har en alkoholprosent på 10,5 %. Den lukter av grønne epler, limeskall, hvite blomster og grapefrukt. Smaken følger pent opp med en moden og saftig grapefrukt, strålende nerve i form av balansert syre og en herlig knasende mineralsk følelse runder pent av. Følelsen er tørr og oppgitt restsødme er 11 gr/L, altså ikke helt innenfor lovlig verdi for trocken, men hva har det å si når det er så deilig. Skulle ønske flere vinmakere gjorde dette bevisst. Fordi dette er bare helt uimotståelig og har en drikkevennlighet som er helt unikt i sin prisklasse, man bare lengter etter en slurk til! Selvsagt passer dette til en harang av matretter nå i sommervarmen, særlig feit rød fisk eller grillet utegris. P.S vinen ble tappet sent i februar og har godt av noe lufting. Slå frem og tilbake på karaffel og flaske (mest effektivt). Rist den gjerne i karaffelen til det skummer, når skummet har roet seg ned igjen er den drikkeklar.