97 Valentina Cubi og 2004 JJ Prum WS Spätlese

1997 Valentina Cubi Morar amarone
1997 Valentina Cubi Morar amarone

Litt forhistorie: sommeren 2009 dro min samboer og jeg på vår første vintur til Italia. Områdene besøkt var Veneto (fruens vilje) og Piemonte (min vilje). Et av de bedre besøkene i Veneto (Fumane) var hos Valentina Cubi. Akkurat før vi ankom skylte det en haglbyge over området. Vi ble vel tatt i mot med egen paraply ute på gårdsplassen! Det var en litt trykket stemning og en smule bekymret dame som fortalte at hagl var en katastrofe for de skjøre druene. Hun ville helst ut og sjekke tilstanden i vinmarkene enn å ta seg av noen besøkende. Men været lettet litt og stemningen ble bedre, de amaronene som ble skjenket gjorde også sitt. Besøket ble noe kortere enn planlagt grunnet omstendighetene, men vi fikk en rask omvisning i kjelleren og hun fortalte villig vekk litt om filosofien bak vinene. Det endte med at vi kjøpte med en 1997 og 2004 Morar amarone herifra. Den flasken med 1997 har nå ligget i snart 6 år i diverse kjellere. På tide å få ånden ut av flasken … 1997 Valentina Cubi Morar Amarone della Valpolicella
PnP. Hel kork kom ut og denne var ikke gjennomtrukket i det hele tatt, det oser kvalitet av denne korken. Noe sedimenter ble observert, men flasken ble ikke dekantert da den har stått oppreist et par uker for å samle bunnfallet der det hører hjemme. Drukket av Riedel Vinum Bordeaux glass. På farge er den mursteinrød, med antydning til oransje i kanten. Kompleks nese dominert av sviske, plumme, kirsebær, vanilje, lær, sedertre og tobakk. Kunne lukte på denne i evigheter! Minner på mange måter om en bordeaux fra en varm årgang (f.eks 2003 eller 2009). Moden frukt i munnen med silkemyke tanniner. Frukten er litt sødmefull, men det synes jeg mange modne viner får, uavhengig av region og druetype. Rund. Elegant og forførende. Lang lengde. Ingen bitterstoffer i avslutningen som ofte er vanlig med Amarone. Noe krydderi og mørke kirsebær merkes også, intet mindre enn fantastisk! Den passet ypperlig til mørk sjokolade og parmesan. Selvsagt ble flasken delt med min samboer og denne fungerte som en meditasjonsvin. På etiketten står det faktisk 15,5 % alkohol. Dette er så bra integrert og balansert at jeg ikke la merke til det og jeg er sensitiv for alkostikk i vin. Vinen ble servert mellom 16 og 18 grader. Dette er modent nå så ingen grunn til å la ligge lengre, da tar det tørkede fruktpreget for mye over. 93 p.

JJ Prüm WS Spätlese
JJ Prüm WS Spätlese

2004 JJ Prüm Wehlener Sonnenuhr Spätlese
Dekantert 3 timer. Åpner med dufter av epler og pære, noe mineraler kommer etterhvert i glasset. Utpreget sødme i munnen, men bra syre som balanserer. Fin frukt og noe lime oppleves i munnen før den munner ut i en god avslutning hvor skifer’n kicker inn. Spätlese trenger minimum 10 år og varer gjerne i minst 20 år fra gode årganger. Denne er bare begynnende moden etter noe lufting. På dag 2 kommer det noe petro i nesen, ellers er den veldig lik, kanskje en noe rikere frukt på munnfølelsen. Heia importør Flaaten som holder prisene nede på kvalitetsriesling, dette er mye moro for 250,- Perfekt til speket andebryst med en chutney laget primært av pære og chili samt litt syrlig hjemmelaget eplemos på en bit rugkjeks, snacks sa fruen. Drikk nå – 2025. 89 p.