Provence-smaking i vinklubben

Bandol - Tempier og Pibarnon
Bandol – Tempier og Pibarnon

Første smaking for året 2015 i Vinklubben De Evige Vinmarker (VDEV) ble avholdt tirsdag 24. mars. Tema var Provence med hovedvekt på området Bandol. Dette er rødviner som kommer fra et forholdsvis varmt område i Frankrike og druene som benyttes er i hovedsak: mourvedre, grenache og cinsault. Jo mer mourvedre jo bedre! I varme årganger kan dette bli litt plumpt og søtladent (tenk CdP), vanlig alkolholprosent er på 14. Skuffende lite utvalg på Vinmonopolet om dagen fra dette området, det var et bedre utvalg for bare 2-3 år siden. Alle vinene servert halvblindt, det vil si at vi visste hva de ulike flightene inneholdt, men ikke rekkefølgen. Alle vinene ble dekantert 30-45 min. på forhånd. Det var kjærkomment med litt tygg til i form av et lammelår med to type sauser, en kremet saus og en sjybasert. Dette var virkelig matviner par excellence. Generelt synes jeg at bandol passet bedre til lam enn Trèvallon som har en blanding av druene Syrah og Cabernet Sauvignon (50/50). P.S ga ikke noe poeng denne gang. Flight 1: introduksjonsviner til bandol for en grei pris (med unntak av Dom.Tempier). 2010 Dom. Tempier La Migoua: N: tørkede urter, vanilje og mørke bær M: Svært primær. Merkbar alkohol, mye ekstraksjon, kandisert frukt. Litt jordlig. Vanskelig å forsvare prisen her synes jeg. 2010 Pieracci N: Vanilje, krydderi, anis – mer Cinsault her enn hos de andre? M: Litt enklere munnfølelse, tynn frukt og noe kort lengde. Uinteressant. 2010 La Bastide Blanche N: Plomme, sviske og mørke bær. M: rund, myk i anslaget. Finkornede tanniner. Nesten fløyel. Dyp. Noe kompleksitet, men fortsatt primær. Medium lengde. Vil vinne på lagring. Meget godt kjøp på Systembolaget til 160 SEK. Gjeldende årgang der er nå 2012. Flight 2: eldre bandol 2000 Dom. Tempier La Tourtine N: Plommer, mørke bær, stall (brett) M: rik frukt, breial – noen vil si på grensen til vulgær. Stor kropp. Konsentrert. Moden. Litt kort lengde for nivået? 2006 Dom. Tempier – dessverre korket 2001 Ch. Pibarnon N: sobert treverk, velhengt kjøtt, mocca, liten jerntone, kardemomme, rosiner, fiken og plomme. Kompleks! M: Mineralsk. Svarte bær. Tobakkblader. Velstrukturerte tanniner. Munner ut i en lang lengde som tørrer ut svakt. Er på et meget bra sted nå i forhold til modning, nok frukt igjen før rosinene blir til dadler. 90 % Mourvedre, 10 % Grenache og Cinsault. WOTN (for meg og de fleste andre). Flight 3: Dom. De Trèvallon. Årgangsvertikal

Biodynamisk produsent. Lavt utbytte. Pris fra 450 og oppover.

2003: N: kanel, gress, sedertre, noe tobakk, vanilje. CS dominerer over Syrah. M: Balanserer bra mht syren. Fruktig. Virker moden. Tilgjengelige tanniner. Medium+ lengde. 2009 N: overvekt av sedertre fra CS, noe floralt (brett ble påpekt), solbær. M: En noe rikere frukt, bløt. Bra lengde. Noe strevsomme tanniner på egenhånd, renset bra opp lammekjøttet. Tørret svakt ut. Mindre lagringsevne enn 2010. 2010 N: Kald og klar nese, solbær, etterhvert noe sigarkasse. Noe mineraler – jordlig tone. Pepper. Frisk og primær. M: en gjennomført syrefrisk matvin med god frukt i bunn. En del tanniner som rensker bra opp i munnen og synes denne den beste av de fra Trèvallon. Godt potensiale!

Legg igjen en kommentar