Høstviner fra Non Dos

Non Dos Felice 13
Non Dos Felice 13
Fredag 4. september lanserer Vinmonopolet en rekke gode viner og fra importøren Non Dos kommer et knippe med viner som fortjener omtale. Årstiden kaller på litt “tyngre” viner som kan takle mørke høstkvelder og mer robust mat på bordet. Men det er også to lette høydepunkter blant de omtalte vinene i form av en rosèvin og en musserende. For meg er druen Nebbiolo en favoritt og det er hyggelig at denne solide druetypen er så mottakelig for å lage naturvin. Blant nyhetene er en ny årgang av Felice (2013) og en helt ny vin kalt Sisto laget på druer fra La Morra, også fra 2013-årgangen.

Høstrosè og Prosecco
Vi har jo lagt bak oss en heller begredelig sommer, men høsten har vært bra. Derfor ingen grunn til å legge vekk rosèvinen riktig enda. Jeg må innrømme at dette ikke er favorittsjangeren innen vinenes verden, men jeg lot meg overbevise av Cornelissen Susucaru Rosato 2014. En knall lyserød farge i glasset. Den er frisk og aromatisk. Noe rabarbra, blomster og bringebær. Kjølig frukt fra varme Etna. Vinen har litt struktur og vil passe til fisk fra kalde farvann eller et stykke kalv. God og noe tørrende avslutning. Usvovlet og ufiltrert. Kr. 249,90.

Casa Belfi Colfondo Prosecco 2014 er en knusktørr prosecco laget i tradisjonell ånd og slik alle var produsert tidligere inntil sødmeuhyret overtok enkelte deler av vinindustrien. Denne er oppfostret i 50 % sement og 50 % tank. Her er også bunnfallet tatt med. Vinen er laget med 100 % Glera druer. Flasken har ølkork. En frisk lukt av aprikos, sitrus og noe epler. En floral duft som hvisker om at sommeren er i glasset. Frisk smak med det samme man fikk i nesen. Kjølende og lettdrukket, prosecco skal ikke analyseres for mye. Moderate 10,5 %. Kr 155,-

Gregory Perez Brezo Tinto
Gregory Perez Brezo Tinto
Gode kjøp
300 Dias de Sol Tempranillo 2014, 300 dager med sol. Lav avkastning fra over 100 år gamle vinstokker gir en seriøs vin til latterlig lave 136 kroner. Modne røde bær og plommer på duft. Bra fruktsødme i munnen. Bra konsentrasjon og struktur, saftig avslutning med lett tørrende tanniner. Vil passe til grillet storfe eller vilt.

Ny årgang (2014) av Carussin Asinoi Barbera d’Asti med den lett gjenkjennelige etiketten med et esel på. Årgangen har gitt vinen en veldig lys rød farge jeg ikke har sett tidligere på denne druetypen. Den er frisk med kirsebær i førersetet. Den er noe bæraktig og saftig i munnen med et godt snerp fra syren. Til pasta og annen lettere mat. Også denne til kr 136,-

Carussin Un litro Completo er tappet på litersflasker og er strålende å dele på når man er tre eller fire til bords hvor en vanlig flaske blir for snau. Ikke en nyhet nå i september, men verdt å nevne at den finnes i bestillingsutvalget. Laget på Barbera. Det er fersk kirsebær både på duft og smak. Lett syrlig med noe mandel på smak. Den er saftig og godt laget. Ypperlig hverdagsvin. kr 169,-

Nykommeren Gregory Perez med sin Brezo Tinto er overbevisende, men litt opp i pris til 170,- Mørke bær og noe krydderi. Strukturerte tanniner og fin saftighet på smak. Fast avslutning. Kunne tenke meg denne til and.

Non Dos Sisto NA13
Non Dos Sisto NA13

Nebbiolo
Den nye vinen Sisto er laget av Carussin, mens Nebbiolo-druene kommer fra produsenten Erbaluna i La Morra, nærmere bestemt vinmarken Vigne Rocche. Årgangen er 2013 som var forholdsvis kjølig og som ga strukturerte viner. Vinen har gjennomgått en lang skallmaserasjon på ca. 9 uker og er oppdratt i tank i 1 års tid før tapping. Ufiltrert og usvovlet. Denne flasken ble åpnet på morgenen og drukket sen ettermiddag, likevel er den stram og noe krevende å smake på. Den trenger mye luft og aller helst noe tid i kjelleren. Noe tjære og roser i nesen så den opptrer druetypisk. En heftig konsentrasjon i munnen og raust med tørrende tanniner som ber om matfølge. Lang lengde. Jeg sitter igjen med at dette er en seriøs vin som også er et godt kjøp til 299,- Denne vil gi mye glede i tiden fremover for de tålmodige. Moderate 13,5 %. Kommer med ølkork, lagres stående. Til lam, storvilt, gryteretter og harde oster.

Non Dos Felice 13. En tidligere favoritt som jeg dessverre ikke fikk glede av i 2012-årgangen da halvparten av korkene var defekte slik at vinen aldri ble lansert. Men nå er en ny årgang på plass og det er all grunn til å glede seg. Utrolige 163 dager med skallmaserasjon, det lengste noen gang for denne vinen. Lys transparent farge. Nesen oppviser tobakk, lær og lakris. I munnen sur-søt frukt, solid konsentrasjon og tørrende avslutning. Den er dyp og har flott kompleksitet. Opptrer mer åpen og noe mykere enn Sisto. Det kommer tydelig fram hvor fantastisk uttrykksfull denne druen er når den får stå på egne ben uten påvirkning fra hverken fat eller annen moderne vinifikasjon. En genuin vin med flott Nebbiolokarakter. Til 230,- blir det for meg en no-brainer hva gjelder innkjøp. Til lam og mørkt fuglevilt.

Canlibero Agliancio 2013
Canlibero Agliancio 2013

Andre høydepunkter
Castell’in Villa Poggio delle Rose Riserva 2008. Dette er druer fra favorittmarken til Coralla Pignatellei della Leonessa. Tidligere har denne vært lagret på barriques, men fra denne årgangen har man brukt store fat og derfor er den nå tatt inn i sortimentet til Non Dos. Her får du moreller, lær og noe tobakk i nesen. I munnen er den svær med tydelige tanniner. Pen fylde og smaksrik frukt. Kompleks. En solid og fast avslutning med noe tørrstoffer. Kan drikkes nå med tilstrekkelig lufting, men jeg anbefaler videre lagring til rundt 2020 for fullt utbytte. 550,-

Canlibero Turrumpiso Aglianico 2013. Frisk og ren nese med kirsebær, blomsterbed og noe lær. Røde, mørke bær i munnen og pen fylde. Kraftig og strukturert med en fast og tørr avslutning. Sitter i lenge. Denne har nok fruktsødme og struktur til å takle høstens storvilt! 285,-

1 Response

Legg igjen en kommentar