Røde favoritter fra septemberslippet

Serafino Rivella er endelig tilbake!
Serafino Rivella er endelig tilbake!

Fredag 2. september slapp Vinmonopolet i overkant av 70 nye viner i sine butikker og i nettbutikken samt over 900 nye produkter i bestillingsutvalget og det er her de interessante vinene finnes. Dermed er dette et av årets største nyhetsslipp og vi kan møte høsten med mange flotte viner i alle slags prisklasser. I slutten av juni i år lanserte Vinmonopolet sin nye nettløsning. Bl.a skal dette få fart på nettbutikken som står for en utrolig liten del av den totale omsetningen. Men fredag morgen var det ingen nyheter å se og mang en forbruker fikk hakeslepp da flere attraktive produkter er skjermet for nettopp nettkundene fra kl. 08 – 10. Etter dette tidspunktet slipper butikkene til og da går det bare minutter før godsakene er borte da de kan bestille direkte og allokere varene uten å gå om kundesenteret. Det oppstod kaos og raseri på sosiale medier da ingen fra Vinmonopolet kunne gjøre rede for situasjonen og telefonlinjene glødet inn til kundesenteret og skapte lange, frustrerte køer.

Avklaring
Mange stilte spørsmål ved hvorfor polet ikke kunne bruke de kanalene de er tilstede på for raskt å kunne informere om denne feilen samt veilede kundene hva de burde gjøre for å kunne få igjennom en bestilling. Til slutt rykket leder av kundesenteret, Eiril Romnes, ut via en gruppe på Facebook og innrømte at de hadde problemer med nettløsningen og at feilretting pågikk. Feilen ble rettet rundt kl. 10.30 og da var mange av varene allerede utsolgt. Hun kunne ikke garantere for varer forsøkt bestilt etter kl. 09 grunnet komplisert logistikk hos leverandørene, men de som fikk inn en bestilling via chat eller telefon før den tid burde være garantert levering. Eiril har tidligere vist handlekraft og ryddet opp for private kunder, bl.a fått tilbakekalt flasker fra butikker og sluset videre. Håper dette er tilfellet også denne gangen. Man kan bare spekulere hva som gikk galt denne gangen da ingen offentlig uttalelse er gitt, men for meg virker det som om indekseringen på nettsidene er satt opp feil, det er for mye data som ligger i cache som skal hjelpe til med å gi raskere søk, men da mister man ofte ny informasjon på veien, slik som priser ved nedsettelser og nye varer ved slipp. Dette var en avsporing, men et viktig moment likevel for en nerd! Jeg overvar bare to pressesmakinger så ca. 110 viner ble smakt. Her har jeg plukket ut noen høydepunkter:

Flere bra viner fra Piemonte
Høsten er tiden for lam og vilt og vinene fra Piemonte er skikket til oppgaven som makker ved matbordet.

Non Dos Felice 2014 | 240,- | 89 poeng
Druemateriale fra Barbaresco, nærmere bestemt vinmarken San Rocco Seno d’Elvio. Vinstokkene er fra 1962 og vinen har en flott lyserød farge. Parfyrmert nese med bringebær, lær og noe tobakk. Munnfølelsen er preget av sur/søt frukt som kirsebær og moreller. Strukturerte og modne tanniner. God lengde. Mer tilgjengelig enn 2013 på samme tid i fjor. Dette kan skyldes årgangen og/eller det faktum at man har turt å gjøre flere omstikkinger med druemosten underveis. Et meget godt kjøp om man er glad i druen Nebbiolo. Flott til lam, småvilt og fugl. Drikk nå – 2022.

Serafino Rivella Barbaresco Montestefano 2012 | 450,- | 91 poeng
Typeriktig lys farge. Subtil nese med roser, tjære, tobakk og lakris. Solid munnfølelse med kirsebær og lakris. Frisk syre, men har samtidig en noe bløtere stil. Tilstedeværende tørrstoffer i form av mye tannin og meget bra avslutning. Krever mat nå, men vil kunne ha fordel av 3-5 år til på langs. Drikk til høstens gryter eller storvilt. Viktig med kraftig grytebasis/saus samt tilbehør. Drikk 2020-2032. Endelig er Serafino Rivella tilbake med sin flotte barbaresco. 2009 var siste årgang med denne og vi har dermed gått «glipp» av flotte årganger som 2010 og 2011. Tradisjonell produsent som lagrer veldig bra.

Bruno Giacosa Dolcetto d'Alba 2015
Bruno Giacosa Dolcetto d’Alba 2015

Bruno Giacosa Dolcetto d’Alba 2015 | 249,- | 87 poeng
Innkjøpte druer fra vinbønder Giacosa alltid har stolt på. Endelig er kvaliteten tilbake på de «lavere» vinene fra Giacosa. Dette skyldes i hovedsak at ønologen Dante Scaglione er tilbake etter noen års fravær. Denne er oppfostret mest på ståltank, men er justert litt i store fat. Lilla farge. Litt kirsebær, mandel og krydderi i nesen. Middels fyldig vin med pent moden frukt i munnen. Tørr og fast finish. Referansevin for druen Dolcetto. Ja det er dyrt, men det er en av de beste som finnes fra Alba området. Virker til å være en god årgang for dolcetto, trolig beste siden 2010. Suveren til høstens pizzaer med viltkjøtt på. Drikk nå – 2020.

Øvrige italienske viner
Fra andre vinregioner i Italia er det også noen høydepunkter. Fra nord til lengst sør. Vi begynner i nord, nærmere bestemt Trentino!

Foradori Morei 2014 | 370,- | 90 poeng
Rubinrød farge. Pent krydret nese med mørke bær i førersetet. Mot blåbær. Utrolig frekk munnfølelse med krydderi og frisk frukt. Leskende. Avslutter bestemt og fast. En vin som vil vokse med 2-3 års lagring. Passer til alt av høstens fristelser som innebærer rødt kjøtt. Dekanter ved nytelse i høst. Drikk 2018 – 2024.

Montesecondo Chianti Classico 2014 | 260,- | 88 poeng
Lys rubinrød. Medium+ intens nese med pen rødbærsfrukt, mot kirsebær og moreller. Lys i uttrykket med god friskhet i munnen. Lett syrlig vin med pene tanniner. Elegant og lettdrikkelig. Meget flott toscaner med et klassisk uttrykk. Prøv den f.eks til sopprisotto eller kraftbasert viltgryte. Drikk nå – 2022.

COS Cerasuolo di Vittoria | 240,- | 88 poeng
Lys rubinrød. Nesen domineres av pen lys rødbærsfrukt med overtoner av blomster samt urter. En mineralsk vin hvor du merker tydelig at voksestedet er i nærheten av en vulkan. Saftige røde bær i munnen også med pene og modne tanniner. En sjarmør på 13 %. Noe krydderi legger seg på i en pen avslutning. Prøv denne til høstens siste grillmåltider. En grillet lammebog vil gjøre honnør på vinen. Drikk nå – 2020.

Øvrige høydepunkter
En hyggelig listing i basisutvalget (hvilket betyr at den er tilgjengelig i alle butikkene) og en flott spanjol til lammemåltidet.

M.Chapoutier Côtes du Rhône Bio 2014 | 155,- | 86 poeng
Ingen høst uten en Syrah! Her i miks med Grenache som står for hoveddelen med 60 % av blenden. Det lukter krekling og litt pepper. Røde bær. Svært typisk Nord-Rhône. Den har en pen fylde og mørk profil. Noe urter samt litt varme i avslutningen. 14,5 %. En allrounder til høstens fristelser og en favoritt til jobbens vinlotteri.

Bernabé Tragolargo 2014 | 180,- | 87 poeng
Litt mørkere rubinrød. Nese dominert av mørke bær. Noe krydderi. Flott fylde i munnen med mørk og dyp fruktprofil. Strukturert vin med fast og lang avslutning. Pent krydret med moderat tanninbitt. Vil passe utmerket til alt av lammeretter, men takler også storfe. Denne varmer deg også på mørke høstkvelder. Drikk nå – 2021

Bernabé Tragolargo 2014
Bernabé Tragolargo 2014