Noen utvalgte fra novemberslippet

Dr. Loosen 2014 GG

Novemberslippet er et relativt omfattende slipp med ca. 390 nye rødviner og 165 hvitviner, i tillegg ca. 60 musserende viner, elleve portviner og alt av juleøl. Dette har sammenheng med at vi nærmer oss feiringen av jul og nyttår og da må de «riktige» varene stå i hyllene rundt om på de mange polutsalgene her i landet. La det være sagt med en gang: det er en del attraktive viner som lanseres denne gang. Men de vinene vil aldri finne veien til butikkhyllene. De finnes i bestillingsutvalget på Vinmonopolet og i så små mengder at du må være klar til bestilling kl. 08 fredag morgen. Først kl. 10 slipper butikkene til med sine bestillinger og de går direkte (utenom kundesenteret) så det gjelder å benytte muligheten med to timers forsprang. Jeg har smakt en liten brøkdel av alt som lanseres og har her plukket ut noen utvalgte viner som i alle fall fortjente min oppmerksomhet, kanskje også din?

Tørt fra Mosel
Som regel drikker jeg aldri tørr riesling fra Mosel, det er de søte prädikatene (kabinett/spätlese/auslese) de er best på synes jeg. Det finnes andre distrikter i Tyskland som lykkes med de store tørre rieslingene, år etter år. Men Ernst Loosen hos Dr. Loosen gjør mine fordommer til skamme. Han har tilgang til legendariske vinmarker i Mosel. Her har han valgt å fremstille helt tørre viner uten snev av botrytis, fra upodede og gamle vinstokker. Lav avkastning og streng selektering av druene. Vinene er fatfermentert og spontangjøret. Ingen omrøring av druemosten. Ligger 12 måneder på lees. «Ernie» tviholder også på flaskene noe lengre enn konkurrentene sine, slik at det nå er 2014-årgangen som er aktuell. Denne noe krevende årgangen har gitt noen svært flotte og rene Grosse Gewächse (GG) som virkelig fortjener anerkjennelse. Flaskene er tydelig merket med et «DRY» klistremerke slik at det ikke skal være noen tvil for forbrukeren hva som her er innholdet. Prisene er ikke så gale, dette er gode kjøp for riesling-fansen og dem er det mange av i Norge, men det er få flasker til fordeling.

Dr. Loosen Graacher Himmelreich Riesling GG 2014| 289,-
Lys strågul. Tydelig nese med epler og sitrus. I munnen er det en pen sødme inn i kurven og klar samt ren frukt. En klokkeklar friskhet hvor avslutningen er tørr med mineraltoner. Bra lengde.

Dr. Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling GG 2014 | 289,-
Blek strågul. Klar nese med epler, lime, blomster og mineraler. Kompleks. I munnen er det en tropisk fruktpreget følelse med støttende frisk syrestruktur. Noe lime i avslutningen. Flott balanse! Meget god lengde. Et lite hestehode foran Graacher Himmelreich.

Dr. Loosen Erdener Treppchen Riesling GG Alte Reben 2014 |369,-
Blek gul farge. Nyansert nese med epler, lime, blomster og mineraler. Frisk syre i munnen med god fruktkonsentrasjon. Avslutter tørt med en veldig god lengde. Stuppbratt vinmark med rød skifer i jordsmonnet. Dette gjør den bare mer kompleks. Denne var kanskje litt mer lukket i forhold til de to andre på nåværende stadium, vil bare ha godt av 2-3 år til i kjelleren for å få frem alle detaljene.

Biodynamiske hvite superdråper fra Østerrike
Fra Weingut Veyder-Malberg kommer det noen svært rene og attraktive hvitviner. Peter Veyder-Malberg er en fokusert og dedikert mann som jobber fullt ut biodynamisk. Videre praktiseres tidlig innhøsting noe som gir lavere alkohol, tar mer vare på friskheten og mineraliteten, uten at dette går utover lagringsevnen, snarere tvert imot. Han har ikke mer enn enn 3,5 hektar med vinmark så det sier seg selv at antall flasker blir begrenset. Importøren opplyser at det finnes bare såvidt over hundre flasker av hver. Kom deg på jobb før kl 08 fredag så du får bestilt i fred og ro!

Veyder-Malberg Liebedich Grüner Veltliner 2015 | 249,-
Modne pærer, nektarin og fersken. Litt grønn munnfølelse med urter og epler (ikke undermodne) til å begynne med, fruktig og frisk på smak. Avslutter elegant og tørt, lever opp til navnet; denne var lett å like! Fra 6 ulike parseller blendet til en vin. Fikk en følelse av at dette kan gå finfint til røkelaksen.

Veyder-Malberg Hochrain Grüner Veltliner 2015 | 399,-
Sitrus, epler, bi-voks og hint av fersken i nesen. Dyp og sammensatt frukt med frisk syre som balanserer. Lite røykpreg som tilskrives mineralkontoen. Tørr og god avsluting med hint av blomster og lime. Et klart steg opp i kvalitet og pris siden dette er laget fra en enkeltmark med 30-50 år gamle vinstokker.

Veyder-Malberg Bruck Riesling 2015 | 399,-
Mineralsk nese med drag av grønne epler og sitrus. Frisk. I munnen er det en fyldig frukt med høy modning, men en superskarp syre som balanserer og gjør dette ytterst leskende. Avslutter tørt og en veldig lang lengde oppleves. Nok et bevis på at 2015 er årgangen for riesling!

Veyder-Malberg Schöner Riesling 2015 | 389,-
Strågul. Gule epler, stikkelsbær, fersken og hint av melon. Kompleks. Pen sødme utover i smakskurven og en god syre som strammer til i avslutningen. Sammensatt og dyp. Restsukker på ca. 70 gr/L og en syre på 9 gr/L. Alkohol på 8,5 % skaper den rette balansen. Herlig vin!

Biodynamiske superdråper fra Østerrike
Biodynamiske superdråper fra Østerrike

Pinot Noir fra USA
I Norge har det etterhvert blitt tilgjengelig det meste av interessant Pinot Noir fra California, USA. Tidligere var disse preget av en god del utstrakt fatbruk og ekstrahert frukt, ikke helt upåvirket av en viss innflytelsrik vinskribent, hans navn er unevnelig. Men det har pågått en stille revolusjon der borte og idealene er nå noen helt andre, heldigvis vil jeg nok si da denne ganen her foretrekker kjølig frukt og sobert fatbruk over tidligere tiders «synder». Det er årgangen 2014 som lanseres nå og den er noe variert. Men de som fikk det til har gjort det sterkt denne gangen også.

Littorai Sonoma Coast Pinot Noir 2014 | 499,-
Ted Lemon lager stadig bedre vin. Her har 30 % av klasene blitt med i druemosten. Den er lagret på fat naturlig nok, hvor ca. 20 % er nye. Resultatet er en sober Pinot med forførende nese hvor fioler og kirsebær spiller førstefiolin. I munnen er det de lyse røde bærene som skaper friskhet og syrestrukturen er god. Noen kryddertoner i en tørr avslutning med meget god lengde. Kjennes raffere ut enn 2013 på samme tid i fjor. 72 fl. ankommer landet.

Kutch Sonoma Coast Pinot Noir 2014 | 399,-
Her lages alltid vinen med hele klaser. Det er noen av prinsippene til Kutch. Det ser i alle fall ut til at dette var vellykket i denne årgangen. Det lukter jordbær og fioler. Noen kryddertoner. Smaker mer mørke bær og har en saftighet som nesten er avhengighetsskapende. Lette tanniner i bakkant med svakt bitre drag. Tørr avslutning. Vil bli bedre og mer sammensatt om 2-3 år.

Anthill Farms Sonoma Coast Pinot Noir 2014 | 399,-
Lys nese med fioler, kirsebær og noe mineraler. I munnen er det et sur-søtt preg med noe rikere frukt som bærer preg av høy modning. Mineralsk finish. Virker litt mer breial enn Kutch, men bevares det er en meget god vin!

https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/USA/Littorai-Sonoma-Coast-Pinot-Noir-2014/p/6843701
Kutch og Anthill Farms med hver sin herlige Sonoma Coast Pinot Noir 2014