Ochota Barrels

Ochota Barrels, Australia
Ochota Barrels, Australia
Den mest spennende produsenten fra Australia på vinmessen Naturligvis i mai var Ochota Barrels. På stand nr. 42 stod Taras Ochota som er en forholdvis ny vinmaker, men en lovende som sådan. Historien begynner selvfølgelig på et surfebrett som var den tidligere lidenskapen. Men dette forandret seg rundt 2008 da den første bølgen av naturvin slo til på den tidligere fangeøya. Sammen med sine kone Amber ble altså vineriet Ochota Barrels født og de eier nå vinmarker i Adalaide Hills hvor de har en del gamle vinstokker i et kupert terreng. Overføringen fra jordsmonn via druemateriale til ferdig produkt på flaske klarer disse veldig bra!

Håndtverk
Vinene blir laget etter naturlige metoder og med mye håndarbeid. De legger ikke skjul på at de er influert av biodynamiske vinprodusenter i Sør-Frankrike som de har besøkt på mange av sine turer til Europa. Det innebærer bush vines og plukking av små drueklaser som blir presset og hvor stilkene gjerne blir med videre under gjæringen. Ingen høyteknologi benyttes i kjellerarbeidet og druene plukkes når de smaker som best. Skallmaserasjon kan vare opp til 80 dager. Dette gir god struktur til vinene og gjør dem stabile. Lite svovel tilsettes derfor ved flasking. Battonage benyttes gjerne på de hvite vinene. Alle vinene forsegles med skrukork. Flere viner enn tidligere er nå tilgjengelig på Vinmonopolet. Dette er småskala produksjon så store volumer er det ikke, benytt sjansen om du vil gjøre dine fordommer for australsk vin til skamme!

Slint Vineyard Chardonnay 2014
Gjennomgått et par dagers maserasjon og mye battonage («omrøring» i fatene av druematerialet). Fra et kaldt nordvendt klima 550 moh har denne et klart mineralsk preg over seg. Frisk frukt i form av epler og sitrus. Leskende. Noe fedme i form av smør har den. Klare referanser til kjølige Chablis først og fremst. Tåler fort et par-tre år til på flaske. Passer til norske skalldyr og hvit fisk.

The Green Room Grenache Syrah 2014
Dette var en av de første vinene som ble tilgjengelig av produsenten i Norge og den ble godt tatt i mot den gang. Her lukter det einebær og furunål. Noe pepper. En sjarmerende fruktbombe som lett fyller munnen. En ren og lett sødmefull vin med dybde. Noe saltaktig samt bitterstoffer i avslutningen. En ørliten varme oppdages, men ikke sjenerende. Åpen og tilgjengelig nå, men vil sikkert bare bli bedre med 2-3 års lagring. Passer i utgangspunktet perfekt til lettere kjøttretter, men vil heller ikke falle igjennom mot et stykke biff.

Fugazi Vineyard Grenache 2013
40 dagers skallmaserasjon. Oppdratt i brukte fat i 8 måneder. Tappet ufiltrert. Lilla farge. Tydelig duft av bålrøyk og lakris. Noe blomsterlukt. Urter. Ren og medium intens nese. Bringebær på smak, litt vill syrestruktur, men den runder pent av i avslutningen som varer en stund. Fruktig. Modne tanniner. Har ei oppside med tanke på lagring. Passer til rødt kjøtt og småvilt.

A Forest Pinot Noir 2014
Fra to ulike vinmarker. 65 % hele klaser er brukt. Her oppfattes aroma av bringebær, skogbunn og rosiner. I munnen oppleves saftig rødbærfrukt. Lett sødmefull. Flott avslutning. Behagelige 12,4 % alkohol. En sjarmerende Pinot fra down-under. Vil kle lyst kjøtt godt.

Impeccable Disorder Pinot Noir 2014
Denne var litt vanskelig å smake på. Nyåpnet flaske. Prøvde å gi den tid i glasset også, men den åpnet seg aldri opp. Trenger tid og dekantering. For reduktiv til at jeg vil gi den en vurdering, men prøver gjerne igjen under andre og roligere omstendigheter.

I am the Owl Syrah 2013
Denne var også noe reduktiv i starten, men åpnet seg heldigvis opp nok i glasset slik at jeg fikk et inntrykk av vinen. Modne mørke bær og pepper i nesen. Mørk rød fruktfølelse i munnen også. Noe tobakk. Litt saltaktig i finish og pepperet smyger seg inn her også. Her ville jeg lagret 2-3 år før jeg hadde tilnærmet meg flasken, da gjerne med følge av storfe eller enda bedre; storvilt.

The Shellac Vineyard Syrah 2014
Mørk lilla på farge med antydning til blått i kanten. Det lukter også «blått» i form av blåbær og skogsbær. Besnærende nese. Modne bær i munnen og litt større kropp og fylde enn I am the Owl syrah. Lang og deilig avslutning. Oppviser også større kompleksitet og detaljene er lettere å gjenkjenne, dette ble min favoritt fra produsenten. 13,6 % ABV og har nok konsentrasjon til å takle rødt kjøtt inkludert storvilt. Bør likevel lagres et par år før første møte.

Taras Ochota - en lovende vinmaker fra Australia
Taras Ochota – en lovende vinmaker fra Australia

1 Response

Comments are closed.