Påskeviner fra Non Dos

Perillo Taurasi 2004
Perillo Taurasi 2004
Fredag 4. mars er det nytt nyhetsslipp på Vinmonopolet. Det er et relativt stort slipp og som vanlig er det i bestillingsutvalget at de beste vinene finnes. Det er forbausende mange kjedelige og uinteressante viner som lanseres denne gangen. Men vi skal ikke bry oss om dem, men heller konsentrere oss om noen av høydepunktene. Det er tidlig påske i år så derfor er det naturlig å se etter vin som kan være et naturlig følge til påskelammet. Samtidig er mars den første vårmåneden og vi ser også etter lysere viner å drikke i tiden fremover. Flaks at Non Dos kan dekke behovene, her er noen utvalgte godbiter fra deres nye viner som lanseres i mars.

Viner til påskelammet

Lam har mye smak og som tilbehør velger vi ofte rotgrønnsaker, gjerne i kombinasjon med en puré av noe slag samt en litt kraftigere saus basert på innkokt kraft, fløte eller stekesjy. Du trenger en rødvin med en moderat grad av fylde, gjerne moden frukt og nok tanniner (garvestoffer) som renser opp i munnhulen etter den fete maten. Her er noen utmerkede kandidater:

Perillo Taurasi 2004 | 300,-
En pent utviklet Taurasi med 12 år på baken som lanseres i basisutvalget. Vinen er laget på druen Aglianico og blir kalt Sør-Italias barolo. Kommer fra regionen Campania og regnes for å være en svært lagringsdyktig vin. Den har mørk og tett farge. Den har aromaer i form av lær, edelt treverk og mørke bær. I munnen er den strukturert og oppviser god fylde, mørke bær også her. Modne tanniner med god og fast avslutning, akkurat hva du trenger til påskelammet. Behagelige 13,5 %. 1000 flasker blir lansert. Når disse blir utsolgt vil årgangen 2005 ta over.

Jean David Côtes du Rhône 2014 | 190,-
Klassisk blend av druene grenache, cinsault og syrah fra sør-Rhône i Frankrike. Dufter av varme krydder og mørke bær, noe pepper. Frisk og flott rødbærsfrukt i munnen, lett syrlig og tørr avslutning med tydelig tanninbitt. En besnærende ueiket CdR med moderate 13,5 %. Om du skal ha noe annet enn lam på menyen i påsken, f.eks viltkjøtt eller annet rødt kjøtt, så er dette helt klart en god kandidat til en overkommelig pris.

Jean David Côtes du Rhône 2014
Jean David Côtes du Rhône 2014

ARPEPE Sassella Riserva Vigna Regina 2007 | 600,-
Det er få steder utenfor Piemonte at nebbiolodruen trives, men et av dem er Valtellina nord i Lombardia. Valtellinavinene minner endel om nebbiolovinene fra Nord-Piemonte, dvs. at de er noe slankere enn f.eks. barolo, men med raffinert duft og nebbiolodruens umiskjennelige syrestruktur. Lokalt kalles nebbiolo for chiavennasca og denne er laget på 100 % nebbiolo. Har modnet tre år på 5000 liter store gamle kastanje- og eikefat, og deretter får den minst ett år på flaske før den slippes på markedet (ergo kan den kalles riserva). Klar rubinrød. Dufter av lær, tobakk, roser, lyse røde bær og lakris. Kompleks. I munnen er det struktur med middels fylde og god syre. Flotte lyse toner med kirsebær. Modne tanniner. En svært lang avslutning med noe tørrstoffer. Elegant og holdbar stil laget i tradisjonell ånd. En utmerket vin til lam om du vil ta den helt ut og det må du gjerne gjøre i påsken.

ARPEPE Riservas fra 2007
ARPEPE Riservas fra 2007

Friske vårviner

Vi nordmenn endrer gjerne på drikkevanene etter årstidene. Nå som det går mot lysere tider, blir det gjerne noe lysere også i vinglasset. Hva med Bag-in Box i påsken? Jeg pleier ikke å anbefale pappvin siden vinen med stor sannsynlighet finnes på flaske og da er den alltid bedre. Her er en frisk østerriker du trygt kan kjøpe og lov meg at du setter den i kjøleskapet etter at du har åpnet den, da vil den holde lengre på friskheten sin.

Meinklang Grüner Veltliner 2015 BiB | 430,-
Pass på at du tar med deg årgang 2015 av denne da bag in box er ferskvare. Lys strågul. Frisk nese bestående av blomster (timotei), sitron og epler. Frisk syre med tydelige sitrustoner. Lett og fruktig, akkurat hva du trenger etter skituren mens du venter på maten eller vil ha noen solstråler i glasset.

Valli Unite Alessandrino 2014
Valli Unite Alessandrino 2014

Carussin Completo Unlitro 2014 | 180,-
På 1 L flaske. Kjekk bordvin du gjerne kan drikke fra vannglasset på hytta eller i solveggen hjemme. 100 % barbera med en meget lys farge, det er slik årgangen ble. Besnærende lett og frisk blomsteraktig nese ispedd litt lyse røde bær. Frisk munnfølelse med god syre og lette tanniner. Kirsebær kjennes også på smaken. Lett å drikke. Dette vil passe til pizzaen, pastaen eller noe annet lett med f.eks lyst kjøtt. Naboen vil digge deg for din raushet siden du byr på en hel liter til middagen.

Valli Unite Alessandrino 2014 | 150,-
Fra kollektivet i Piemonte kommer denne lekkerbisken på 12 % som har en blanding av druene barbera 80 %, dolcetto 15 % og croatina 5 %. Frisk nese med mandel, blomster og kirsebær. Lett fyldig og fruktig. Denne har høy syre, men det balanserer veldig godt og bidrar til dens friskhet. Jeg liker det. Saftig avslutning med god lengde. Dette kan fort bli en ny favoritt på lavbudsjett i vårsola!