Roagna 2010

Luca Roagna i Asili vinmarken. Foto: roagna.com
Luca Roagna i Asili vinmarken. Foto: roagna.com
Jeg må innrømme at jeg hadde forventninger til hva Luca Roagna hadde klart å få ut av denne gode årgangen. Mine forventninger ble innfridd så det holdt! Luca har laget vin siden 2001-årgangen og mange gode årganger har det hittil vært, men dette er den beste så langt. 2010 er også den første årgangen hvor de nye lokalene i Pira, beliggende i landsbyen Castiglione Falletto, har blitt brukt for å vinifisere baroloene fra monopolmarken Pira. Det betyr kort vei fra vinmark til kjeller og det kjentes det ut til at frukten i vinene har vunnet en del på. Tidligere har dette druematerialet måtte blitt fraktet til kjellerlokalene i Barbaresco. Samtidig fortsetter vinene fra denne adressen med å opprettholde en lav alkoholprosent på 13,5, noe jeg synes skaper en utmerket balanse. Med 2010-årgangen inntar Roagna toppen av Barbaresco og er pr dags dato bedre enn Bruno Giacosa (der sa jeg det!). Selv om noen av vinene nærmer seg tusenlappen så er de verdt hver eneste krone.

Historiske vimarker og gamle vinstokker

Det er i jorda det skjer!
Det er i jorda det skjer!
Ydmyk, men samtidig stolt forklarer Luca hvordan familien gjennom flere generasjoner har sikret seg små plotter av historiske vinmarker i Langhe. Unntaket kom i 1989 hvor hans mor og far fikk kjøpt Pira vinmarken i Castiglione Falletto hvor de produserer barolo og hvor de har hele 7 hektar. Han er videre stolt over at familien aldri har drevet med kjemiske virkemidler i vinmarkene, selv ikke under 1970- og 80-tallet da det industrielle landbruket inntok mer eller mindre alle produsentene i Langhe. Aldri bruk av kunstgjødsel heller. Familien har heller bestrebet etter å oppnå biodiversitet i vinmarkene, noe som bl.a resulterer i 10 ulike sorter av urten mynte. Videre har de hele tiden betraktet vinmarken som en skog hvor de beste forutsetningene for at noe skal vokse finnes. Det er aldri noe problem med sykdommer og dette tillater også at gamle vinstokker trives, men det krever mye pleie og omsorg. I enkelte parseller finnes faktisk upodede vinstokker med svært høy alder. Gresset vokser høyt mellom rankene og tråkkes ned med jevne mellomrom, jeg har sett det selv, Luca kaller det «grass-surfing»! Dette hjelper mot erosjon av jorda og i varme år blir også bakken bedre beskyttet. Det er alle disse detaljene og kunnskap om tradisjonelle metoder som til slutt gir flotte opplevelser i glasset. Luca har hele tiden forfinet vinmakingen sin siden 2001 og kaller hver innhøsting/årgang en eksamen, ingen er helt like, men etterhvert får man erfaring og man blir bedre for hvert år som går. Her er mine inntrykk av 2010-årgangen:

Roagna barolo 2010
Pris 389,90 Varenr. 863201. Bestillingsutvalget, importør: Unico
Laget av de yngste vinstokkene (25-50 år) i Pira vinmarken. Parfyrmert nese bestående av blomster, kirsebær og noe lær. Fyldig og flott syrestruktur. Klar kirsebær og anis tone. En stram og god lengde, men den virker litt hul i avslutningen. Overraskende tilgjengelig nå, den drikker sikkert fint et par år før den eventuelt kan lukke ned. For fullt utbytte vent 7-10 år for mer kompleksitet.

Roagna Barolo Pira 2010
Roagna Barolo Pira 2010

Roagna Barolo La Pira 2010
Pris 549,90 Varenr. 5650201. Bestillingsutvalget.
Mørke bær, lakris, rågummi, urter og tjære. Besnærende og kompleks nese. Den følger pent opp i munnen hvor den oppviser nydelig klokkeklar frukt med de mørke bærene i førersetet. Man kjenner også lakris her. Noe tjære i svansen. Stram og lang lengde. Pent modne tanniner. Tilgjengelig nå med lufting.

Roagna Barolo La Pira Vecchie Viti 2010
Pris 949,90 Varenr. 275401. Bestillingsutvalget.
Storebroren i Pira-familien med nebbiolo fra 75-90 gamle vinstokker. 2320 fl. produsert. Her er det mer av alt sammenlignet med de to andre. Intens nese bestående av kirsebær, rågummi, sopp og fiken. Stor konsentrasjon i munnen, barsk og stram avslutning med modne tanniner som trenger en del tid på å slipes ned. Virker noe mer lukket på munnfølelsen enn i nesen. Vil utfolde seg flott om 12-15 år og vil sikkert holde til 2050.

Roagna Barbaresco Asili Vecchie Viti 2010
Pris 949,90 Varenr. 275301. Bestillingsutvalget.
1196 fl. produsert. Flott lys rubinrød farge (typeriktig). Denne vinen var for meg mest åpen denne dagen og nesen oppviste søt tobakk og en flott lys rødbærsfrukt. I munnen er den elegant og mer feminin enn Montefico. Tankene går til Burgund. Flott tekstur og syrestruktur! Det er lakris og tobakk i en lang avslutning. Den er stram, men samtidig gir den utrolig mye. Denne kan fint drikkes nå og muligens et par år frem i tid før den eventuelt lukker ned.

Roagna barbaresco Montefico VV 2010
Roagna barbaresco Montefico VV 2010

Roagna Barbaresco Montefico Vecchie Viti
Pris 949,90 Varenr. 6437601. Bestillingsutvalget.
1240 fl. produsert. 0,24 hektar med gamle vinstokker gir ikke større avkastning! Annen eksponering enn Asili, nemlig sør-øst. Dette gir mer struktur til vinen. I nesen er det kompleksitet i form av lakris, rågummi, tjære og kirsebær. Deilig sursøt frukt i munnen. Strukturerte og lange tanniner. Modne. Lang lengde. Flotte detaljer og vil bli mer komplett med mer tid, tålmodighet vil bli belønnet.

Roagna Barbaresco Pajé 2010
Pris 549,90 Varenr. 5112501. Bestillingsutvalget.
Litt beskjeden, men parfyrmert nese med tjære, roser og lakris. Mer syredrevet og mer tanniner i munnen. Dette er den mest strukturerte vinamrken fra denne adressen. Lys rødbærsfrukt. Lang lengde. Detaljene vil nok vise seg mer fram om 4-5 år og denne vil holde lenge.

Roagna Barbaresco Pajé Vecchie Viti 2010
Pris 949,90 Varenr. 275001. Bestillingsutvalget.
2288 flasker tappet. Intens nese med kirsebær, anis og blomster. Meget stor konsentrasjon, tett og tanninrik. Man kjenner teblader, urter og balsamiske undertoner. Lakris i avslutningen. Deilig vin med flere lag, kompleks. Meget lang lengde, her er det mer av alt i forhold til vanlig Pajé. Denne ville jeg ventet minst 10 år med. Vil trolig holde til 2050(+) forutsatt riktig lagring.

Roagna Barbaresco Paje 2010
Roagna Barbaresco Paje 2010

Alt utsolgt!
Det er dog liten produksjon på flere av de beste vinene og de fleste vinene ble utsolgt den dagen (10. november) de ble sluppet, mest grunnet en polmesse samme dag som ble arrangert av Skanlog. Enkelte polutsalg i Oslo-området kan fortsatt ha enkelte viner i hyllene. Det kom inn et lite parti til også, men også det ble fort revet vekk. Det virker som om enkelte polutsalg er svært oppmerksomme på når varer blir tilgjengelige og dermed blir nettbestillinger vanskelig for de som bor i utkantene. Det kan dog være verdt å merke seg at Langhe Rosso enda ikke har hatt årgangendring til 2010 og vil nok være et godt kjøp når den blir tilgjengelig.

Sluttkommentar
Jeg var en smule forkjølet under denne smakingen og fikk ikke med meg riktig alle nyansene, det er uansett en øvelse på fersk nebbiolo. Men jeg fikk helt klart med meg storheten i alle disse vinene. Det er en eleganse og en suveren fruktkvalitet i disse vinene som faktisk gjør at mange av de var åpne allerede nå, ca. 3 måneder etter tapping. Luca selv hadde forberedt vinene med hensyn til lufting og er alltid interessert i å gi sine viner de beste forutsetninger før smaking. Senere på kvelden fikk jeg smake baroloene til mat på Vaaghals hvor det var winemakers dinner. Her kom de mer til sin rett og det er bare å konkludere med at baroloen fra Pira er en solid kandidat til topp 5 i den meget solide 2010-årgangen.