Vinneroppskrift og Meursault

Lettsaltet torsk med kantareller, kål, spekeskinke og hasselnøtter
Lettsaltet torsk med kantareller, kål, spekeskinke og hasselnøtter
Årets Matstreif var det ellevte i rekken og var også i år populært med mange besøkende. Matstreif er landets største matfestival og arrangeres av Innovasjon Norge på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet. Det er mye som skjer under denne helgen tidlig i september og jeg hadde dessverre ikke anledningen til å besøke Oslo denne helga, men jeg leste en artikkel på aperitif.no der hvor de to finalistene i NM i amatørkokk ble presentert. Helle Øder Valebrokk og Randi Strand møtes til duell med hver sin torskerett og oppskriftene ble presentert. Jeg tenkte i mitt stille sinn at dette kom Helle Øder Valebrokk til å vinne siden oppskriften hennes var bra komponert og inneholdt mye fine råvarer. Og sannelig fikk rett da hun stakk av med seieren til tross noe redusert dagsform! Jeg ble selv inspirert til å lage denne flotte fiskeretten og parret det med en flaske hvit burgund i form av 2010 Olivier Leflaive Meursault.

Oppskriften
Selve oppskriften er utførlig beskrevet på aperitif.no sine nettsider. Oppgitt tilberedningstid er 30 minutter, men det tar gjerne litt lengre tid for en som skal gjøre dette hjemme. Selv om de sier at de er amatører, har de gjerne lagd retten noen ganger før samt er godt forberedt med å finne frem alle ingrediensene på forhånd (det kan du også gjøre hjemme og det sparer deg tid). Det viktigste er å finne et flott stykke torsk i butikken. Har du mulighet er det helt klart en fordel med selvplukkede kantareller da de smaker mye bedre enn de øst-europeiske du finner i butikken. Videre byttet jeg ut anbefalte nypoteter med fjellmandel fra Skjåk. Jeg hadde også hasselnøtter fra Piemonte og de løftet helt klart retten noe da jeg synes de smaker mye bedre enn de som finnes her på berget. Skinken jeg brukte var en Coppa skinke fra en lokal slakter nede i Trentino (Nord-Italia).

2010 Olivier Leflaive Meursault
2010 Olivier Leflaive Meursault

2010 Olivier Leflaive Meursault
PnP. Strågul farge. Medium intens nese. Melon og touch av fersken, streif av sitrus og kalkstein. Litt kruttrøyk som blåser av med tid i glasset. Litt slank i munnen, fylden kommer med mer luft i glasset. 2010 var en årgang som ga særs friske viner med god syrestruktur. Det er disse årgangene jeg liker best. Vinen trives best rundt 12-13 grader og da kommer også de gjenkjennelige smørtonene frem. Ungdommelig og frisk i uttrykket. Tørr finish. Flott lengde. Denne vinen drakk bra over 2 dager og ha enda et liv foran seg. Drikk nå – 2017.

Vinen oppførte seg eksemplarisk i forhold til maten. Selve kombinasjonen med torsk og kantarell var veldig godt. Med kål og hasselnøtter i tillegg ble det enda bedre. Skinken kunne jeg klart meg uten fordi retten var salt nok i seg sjøl og skinken bidro bare med mer saltpreg slik at her ble vinen virkelig utfordret da den mistet friskhet. Men det ser penere ut med en liten skinkebit på toppen av torskefileten!