Vinaften februar 2014

Lineup vinaften feb. 2014
Lineup vinaften feb. 2014
Nok en gang dukket det opp en invitasjon til en liten vinaften hos vinmannen på Brøttum. To ganger nå på to måneder. Det gjør ingenting for her er verten raus med hva han serverer i glassene. Som regel lager jeg noe mat som er bestemt på forhånd og verten plukker etter beste evne ut viner fra sin kjeller som skal passe til maten. Dette er han flink på fordi det er nesten alltid perfekt match. Hovedrollen i matveien denne gangen var fjellrype fra Lomseggen. Det ble kokt kraft på skroget og det dannet basis for ei kremet rypesuppe til forrett. Rett nr 2 var optimal rype tilberedt slik Arne Brimi liker den. Videre var det villrein fra Skjåk som hovedrett nr. 2. Til dessert ble det blåmuggoster, en flott avslutning på en hyggelig kveld.
Trekløver til ryperettene
Trekløver til ryperettene

Lanson Gold Label 1990
Dette var ikke den vanlige utgaven, men vintage collection. Moden mousse med eplepreg samt autolyse. Konsentrert smak og avrundet struktur. Litt sopparoma. Høstløv. Mineraler. Eplene glir over til pære. Vinøs og noe rik stil. Ble dratt opp av maten. Ypperlig til kremet skogsuppe. 89 p.

2008 Mugnier Nuits St. Georges 1er Cru Clos de la Maréchale Blanc
En kraftig kvit burgunder måtte også testes til suppen. En meget sjelden vin, rundt 1200 fl produseres årlig. Servert blindt i første omgang. Dekantert 1 time før servering. Jeg gjettet riktig druetype og distrikt. Etterhvert også produsent med litt hjelp. Blindsmaking er vanskelig.
Mine inntrykk av vinen:
Smør, karamellsukkertøy, mineraler, røyk og mye sitrus. Kompleks nese. Noe pasjonsfrukt som forsvant fort? Bra syre og frukt. Meget god og delikat lengde. Føles ung og holder lenge i glasset. Selv etter flere timer med luft forandrer denne seg lite, bare til det bedre. Jeg er usikker på lagringsgevinsten. Drikk nå med luft. 92+ p

1999 Bonneau du Martray Corton-Charlemagne
Den heftigste kvitvinen til slutt. Servert blindt. Gjettet etterhvert både vinmark og produsent, men det var med god hjelp. Dekantert 1 t. Mineraler, sitrus, røyk og gule epler. Solid konsentrasjon og frukt. Veldig bra lengde. Utvikler seg poitivt med luft, strammer seg godt opp etter 2 t og holder lett hele kvelden. Sublim til rype naturell ala Brimi. Drikk nå – 2023. 93+ p.

Så var det over på rødviner til hovedrett nr. 2 som var villrein ytrefilet fra Skjåk med innkokte linser, morkelsaus og blomkålkrem. Også disse vinene ble servert blindt og var dekantert ca. en time eller mer før gjettingen begynte!

Ch Hosanna 2000 Henri Bonneu CdP 95
Ch Hosanna 2000
Henri Bonneu CdP 95

Chateau Hosanna 2000
Dekantert 3 t. Mørk farge, tett kjerne. Lite utviklet. Markert ceder og mørk frukt (plommer) på nese. Noe kjeller kommer frem. Fruktig i munnen. Fyldig vin med solid avslutning. Lang. Virker veldig ung og knytt for øyeblikket. Beveger seg lite med tid i glasset også. Noen endimensjonal i uttrykket for tiden, vil definitivt utvikle seg positivt over 10-15 år. Fikk tippet riktig distrikt; Bordeaux. Etter litt hjelp havnet jeg i Pomerol. Men hadde ikke mulighet på årgang eller produsent. Samme vinmaker som på naboeiendommen Petrus. Burde ha gode muligheter for å bli en bra vin ja. Med fasit på plass var dette altfor ungt egentlig. 88-89 p.

1995 Henri Bonneau Châteauneuf-du-Pape Cuvée Marie Beurrier
Dekantert 2 t. Noe utviklet på farge. Minner veldig om bdx på nese. Cedertre, modne mørke bær og lær. Ikke så strukturert som en bdx i munnen. Noe krydderi merkes. Høy modning på frukten. Virker balansert. Solide tanniner og lang avslutning. Bommet kraftig på denne! Har ikke referanser til CdP før 1998 og denne var topp moden. 14 % alkohol solid fatbruk merkes ikke, dette var godt integrert. Fra en av de mest eksentriske vinmakerne i sør-Rhône, Henri Bonneau. Slik vin lages ikke lengre i dette distriktet. Etter 1997 er det blitt for varmt i denne regionen. Dagens viner vil ikke eldes like hederlig som denne. Nær perfekt til reinsdyret. 92 p.

1999 Ch. d'Yquem
1999 Ch. d’Yquem

1999 Ch d’Yquem
Servert blindt, men denne var lett å gjette. Årgangen var ikke så lett dog. Gylden farge. Det dufter aprikoser, fersken og edelråte. Enorm konsentrert nese som vanlig fra dette slottet. Like bra i munnen, tettpakket med sødme og syre i skjønn harmoni. En lengde som varer og varer. Har den friskheten jeg liker så godt ved «ung» Yquem. Mye bedre enn 96 for to uker siden. 95 p.