Vinkveld januar 2014

1990 Delas Hermitage Marquise
1990 Delas Hermitage Marquise
Det dukket opp en invitasjon fra vinmannen på Brøttum og da sier man ikke nei. En ledig helg for begge to og lørdagskvelden ble satt av. Jeg tok på meg å ordne en 4-retters middag. Vinmannen stilte med 4 viner til disse rettene. En flott kveld hvor alt stemte med både vin og match til rettene. Det enkle er ofte det beste, ikke noe trylleri fra kokkens side, og tre av rettene var laget på forhånd. Har skrevet noen små notater på vinene vi drakk oss i gjennom.

Krug Grande Cuvee
Krug Grande Cuvee
Krug Grande Cuveé NV champagne
Krug er et av de mest sagnomsuste husene i distriktet Champagne. Her oser det av kvalitet, selv på denne non-vintage (NV) flasken. Umulig å lese seg frem til hvilke årganger som er brukt her på baketikett. Men de bruker en del gammel basevin og blander vel de tre ulike druetypene også inn i denne. Det dufter av grønne epler, briorche, og etterhvert noe sopp. Frisk i anslaget. Balansert. God mousse. Krever mat på grunn av den svært vinøse munnfølelsen, dette er ikke til kos. Hatt til kanapeer med reker, syrlig seterrømme, rødløk, gressløk og ishavskaviar. Vinner på luft og litt høyere temp. En markant syrestruktur ligger langt bak her, men er godt kamuflert av frukten. Merkes i hodet dagen derpå pga høy syre. Bør lagres ytterligere 5-9 år. (minst) 90 p.

Lafon Mersault Gouette d'Or
Lafon Mersault Gouette d’Or
2006 Comtes Lafon Mersault-Gouette d’Or
Dekantert. Drukket fra 8 grader og opp mot 14 grader. Best rundt 12 grader, da kommer aromaene best frem. Ved åpning: smør, gule epler. Rik struktur og lang lengde. Savner mineraler og sting. Årgangen? Mineralene kommer med luft og høyere temperatur. Strammer seg opp. Prikker godt av syren. Perfekt match til retro rekecockatil. Den litt rike stilen går utrolig godt mot hjemmelaget majones. Nam! Drikk nå – 2018. 91 p.

Delas Hermitage Cuvee Marquise
Delas Hermitage Cuvee Marquise
1990 Delas Hermitage Cuvée Marquise de la Tourette
Min første hermitage med alder. Dette er en vin laget på 100 % syrah og kommer fra Norddelen av Rhônedalen. En flaske med enormt bra fyllnivå alder tatt i betraktning og korken kom ut hel i fin form. Bare gjennomtrukket litt på siste delen. Dekantert. Lite bunnfall, men den trengte luft, MYE luft skulle det vise seg. Burde vært åpnet 5 timer før hovedretten og ikke 1 time før. Pale ruby. Ved åpning oppviser den et jordlig preg og mørke bær. Med tid glir det over i cedertre. Minner om en moden bdx. Det er nok en heftig fatbruk som har integrert seg over tid. Dette er noe dominerende en periode og slikt sett virker den endimensjonal. Men etterhvert merkes også pepper og krekling. Textbook Syrah! Solid struktur og ung enda i uttrykket. God lengde. Vil holde lenge enda for videre lagring. En vin på 13 % som ikke er preget av syltetøy og varm frukt som viner fra dette området kan ha. Ypperlig til biff av dåhjort, soppstuing, potetmos og portvinsaus. En veldig flott Hermitage. Drikk nå (med mye luft) – 2023. 92 p.

Ch. d'Yquem
Ch. d’Yquem
1996 Ch. d’Yquem
Avslutningen på kvelden var en dessertvin fra Sauternes og verdens beste som sådan, ingen over Yquem! Pop n Pour. Ravgul farge. Intens og kompleks nese bestående av edelråte, vanilje, aprikos, rosiner og tropiske frukter! I munnen virker den mer moden enn sist gang (sommer 2013) og edelråten dominerer en del på smaken. En bitteliten bitterhet merkes også. Men den er også fruktig og livlig, likevel synes jeg forrige flaske var mye bedre. Lengden er enorm lang og varer ut kvelden. Til creme brulée passer dette utmerket, vi måtte ta to stk. Så godt var det. Slightly «off-bottle» (for meg) så 91 p denne gang, vanligvis 93-94 p. Drikk nå – 2030.